Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών (σειρά ταινιών)
Το Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών (αγγλικά: The Lord of the Rings) είναι μία high fantasy περιπετειώδης τριλογία, σκηνοθετημένη από τον Πίτερ Τζάκσον. Το σενάριο βασίστηκε στα τρία μυθιστορήματα, που αποτελούν το Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών, του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν. Οι τρεις ταινίες που περιλαμβάνονται στην τριλογία είναι Η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού (2001), Οι Δυο Πύργοι (2002) και Η Επιστροφή του Βασιλιά (2003). Η διανομή έγινε από τη New Line Cinema.
Θεωρείται ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο φιλόδοξα κινηματογραφικά πρότζεκτ που υπήρξαν ποτέ, με τον προϋπολογισμό του να αγγίζει τα $281 εκατομμύρια (μερικές πηγές αναφέρουν και $310 με $330 εκατομμύρια),[2] με το όλο πρότζεκτ να διαρκεί περίπου 8 χρόνια, με τις ταινίες να γυρίζονται ταυτοχρόνως, και οι οποίες έλαβαν μέρος στη γενέτειρα του σκηνοθέτη, τη Νέα Ζηλανδία.[3] Η κάθε μία από τις ταινίες έχει τη δική της extended edition (εκτεταμένη έκδοση), στα home video που κυκλοφόρησαν. Αν και η ταινία ακολουθεί την βασική ιστορία του βιβλίου του Τόλκιν, σε αρκετές περιπτώσεις έγιναν παραλείψεις ενώ σε άλλες παρεκκλίσεις.
Η τριλογία διαδραματίζεται στην Μέση-γη, με πρωταγωνιστή τον Χόμπιτ Φρόντο Μπάγκινς, ο οποίος μετά το συμβούλιο του Έλροντ, αναλαμβάνει τη μεγάλη και δύσκολη αποστολή να καταστρέψει το Ένα Δαχτυλίδι και έτσι γίνεται ο Δαχτυλιδοκουβαλητής. Το φορτίο είναι πολύ βαρύ για έναν Χόμπιτ, για αυτό μαζί του σε αυτό το ταξίδι, το οποίο θα είναι γεμάτο περιπέτειες και δυσκολίες, θα τον συνοδεύσουν άλλα 8 άτομα, η λεγόμενη Συντροφιά του Δαχτυλιδιού, η οποία επωμίζεται την διασφάλιση της ειρήνης σε όλη την Μέση Γη, γιατί, μόνο με αυτό το Δαχτυλίδι ο σκοτεινός άρχοντας Σάουρον θα μπορέσει να αποκτήσει την παλιά του δύναμη και να κυριαρχίσει σε όλη την Μέση-Γη.
Η τριλογία έγινε τεράστια εισπρακτική επιτυχία, κι αν η τριλογία παρουσιαστεί ως ενιαίο έργο, τότε πρόκειται για το πρώτο σε πωλήσεις έργο παγκοσμίως, όλων των εποχών. Οι ταινίες απέσπασαν διθυραμβικές κριτικές και πολλές τιμητικές διακρίσεις και βραβεία. Κέρδισε 17 Όσκαρ από τις 30 υποψηφιότητες που έλαβε. Συγκεκριμένα, η τρίτη ταινία, απέσπασε τα 11 από τα 17 συνολικά Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και Καλύτερης Ταινίας, γεγονός που την καθιστά μία από τις πιο επιτυχημένες ταινίες της διοργάνωσης, εφόσον έφτασε τα βραβεία που είχαν αποσπάσει το Μπεν Χουρ και ο Τιτανικός. Ειδική μνεία σε κριτικές ήταν τα οπτικοακουστικά εφέ των ταινιών.[4][5][6]
Δείτε επίσης
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ «'Hobbit' Trilogy Has Cost $561 Million So Far». Ανακτήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2013.
- ↑ The Lord of the Rings: Popular Culture in Global Context. Ανακτήθηκε στις 6 Αυγούστου 2014.
- ↑ «Can Harry Potter work his magic on Oscar?». The Hamilton Spectator. McClatchy-Tribune News Service. 26 November 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-12-07. https://web.archive.org/web/20131207115537/http://www.thespec.com/whatson-story/2178504-can-harry-potter-work-his-magic-on-oscar-/. Ανακτήθηκε στις 3 December 2013.
- ↑ «The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring». Rotten Tomatoes. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Ιουλίου 2006. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2006.
- ↑ «The Lord of the Rings: The Two Towers». Rotten Tomatoes. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Νοεμβρίου 2006. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2006.
- ↑ «The Lord of the Rings: The Return of the King». Rotten Tomatoes. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Ιουλίου 2006. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2006.
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Πολυμέσα σχετικά με το θέμα The Lord of the Rings film trilogy στο Wikimedia Commons
- Official site of the films
- Screenplay
Αυτό το λήμμα σχετικά με τον κινηματογράφο χρειάζεται επέκταση. Μπορείτε να βοηθήσετε την Βικιπαίδεια επεκτείνοντάς το. |